Selecteer een pagina

Nu én straks,
Veilig naar school!

Over het project.
Een veilige route naar school

“Nu èn straks, veilig naar school!” is een lesmethode voor een veiligere school-thuis-route voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs. Na de zomervakantie gaan de brugklassers massaal op de fiets naar hun nieuwe school. Vaak gaan de kinderen dan voor het eerst, alleen of in groepjes, naar een andere schoolomgeving en krijgen daarbij te maken met onbekende verkeerssituaties. Mede daardoor komen ieder jaar tientallen kinderen op de school-thuis-route om het leven en raken er honderden gewond. Daarom is het zinvol stil te staan bij de gevaren, die ze dagelijks kunnen tegenkomen op weg naar school en naar huis.

Het project
Het project “Nu èn straks, veilig naar school” spoort de leerlingen aan om op een actieve en moderne manier na te denken over de school-thuis-route. Ze kunnen deze dan goed voorbereid en actief gaan verkennen om na de vakantie veilig naar de nieuwe school te gaan.

Hoe werkt het?
In de periode ruim vóór de zomervakantie wordt aan de leerlingen van de groepen 8 van alle basisscholen in de gemeenten Landerd, Oss en Bernheze kwalitatief hoogwaardig lesmateriaal aangeboden.
Verkeer is natuurlijk niet iets nieuws voor de scholieren. Want of ze nu in een dorp wonen of in de stad, met verkeerssituaties krijgen ze iedere dag te maken. We gaan met dit project echt niet uitleggen dat verkeer van rechts voorrang heeft en dat ze goed moeten uitkijken bij het oversteken, dat weten ze al lang. Waar het wèl om gaat, is een goede voorbereiding op de nieuwe school-thuis-route. Het zou namelijk niet best zijn als de kinderen pas op de dag dat ze straks voor het eerst naar de nieuwe school gaan, beginnen na te denken. Met een zware rugzak op de rug of bagagedrager is het een hele fietstocht door de polder naar school. En de weg weten is ook wel handig en om daar nu een navigatiesysteem voor mee te nemen…. dat gaat wel een beetje te ver.

Initiatiefnemers
De initiatiefnemers van dit project, de Rotary Club in Landerd en het Land van Ravenstein en de afdelingen Maasland en Landerd van Veilig Verkeer Nederland, hopen in het belang van de scholieren een zo’n breed mogelijk draagvlak te krijgen. Een groot aantal vrijwilligers participeert inmiddels in dit project. Het project wordt gesteund door Fontys Fydes en een Comité van Aanbeveling dat wordt gevormd door de burgemeesters van de gemeenten Heesch, Landerd en Oss.

Succesformule
Het project “Nu èn straks, veilig naar school” is een zeer succesvolle formule van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Maasland (Oss en Bernheze). Inmiddels participeert al meer dan 95% van alle basisscholen binnen het werkgebied.

Projectleiding
René Hilker